Investera i bitcoin Sverige

På senare tid har intresset för Bitcoin ökat kraftigt. Anledningen är att många har lyckats flerdubbla sin investering på mycket kort tid. Optimismen kring bitcoin är stor och mycket tyder på att utvecklingen kommer fortsätta. Att investera i Bitcoin i Sverige har blivit allt enklare. Idag finns ett flertal lämpliga marknadsplatser där man kan komma igång med att handla bitcoin på bara ett par minuter. Nedan kommer en närmare titt på hur man investerar i bitcoin.

Bitcoin profit

När folk investerar sina pengar vill de ha avkastning på sin investering. Vinst eller profit är avgörande oavsett vilket finansiellt instrument det handlar om, till exempel aktier, fonder, råvaror eller valutor. Just kryptovalutor kännetecknas av hög volatilitet, det vill säga att värdet på kryptovalutor kan gå både upp och ner i mycket snabb takt. För investerare skapar det både möjligheter och risker. Det finns exempel på personer som handlat med bitcoin och ökat värdet på sin investering med över 1000 % på bara något år. Att göra vinster på den nivån är extremt ovanligt för andra typer av investeringar.

aUHr4gcQCCE

Dessutom finns automatiserade verktyg för handel med bitcoin som hjälper en investerare att hitta bra affärsmöjligheter och sälja vid exakt rätt tillfälle. Precis som för den som ägnar sig åt kortsiktig aktiehandel, så kallad daytrading, kan man använda stop-loss och enkelt hitta tydliga köp- och säljsignaler. Rent teoretiskt kan man till exempel tjäna stora pengar på bitcoin medan man sover. De automatiserade lösningarna har blivit allt bättre och är utmärkta för den som vill handla med bitcoin, utan att behöva övervaka investeringen hela tiden.

Investera i kryptovaluta

Steg ett innan man börjar investera i kryptovaluta är att göra viss planering. Att spekulera kring kryptovalutor kan vara oerhört spännande och lönsamt, men rådet är att alltid tänka till kring följande:

  • Vad är det för kryptovaluta? Nya kryptovalutor har poppat upp likt svampar i skogen. Man bör aldrig investera i en kryptovaluta som man inte förstår. Bitcoin har funnits med länge och är en beprövad kryptovaluta. Är en valuta helt ny bör man definitivt vara försiktig.
  • Vad händer om priset faller? Precis som för andra investeringar bör man aldrig satsa pengar som man inte har råd att förlora. Det är ännu viktigare för mer riskabla placeringar. Köp inte kryptovaluta för lånade pengar eller pengar som till exempel kommer behövas i närtid.
  • Vilken är den bästa marknadsplatsen? Man bör undvika att välja första bästa sajt som lovar enkel och smidig handel med kryptovalutor. Istället är ett gott råd att alltid göra egna efterforskningar. Om man läser recensioner kan man hitta etablerade lösningar som används av erfarna handlare med kryptovalutor.

Något annat att tänka till kring är vad analytiker och experter säger kring en viss kryptovaluta eller kryptovalutor i allmänhet. Om till exempel länder eller storföretag reagerar positivt och själva investerar i bland annat bitcoin är det ett mycket gott tecken. Är det många som pratar om bubblor och stora kommande kursfall är det ett dåligt tecken. Att investera i bitcoin eller andra kryptovalutor i Sverige handlar mycket om att ha rätt timing. Kryptovalutor passar perfekt för investerare som är aktiva och tycker om att följa sina investeringar nästan dagligen. Det är mindre lämpligt för den som bara vill titta till investeringen någon gång om året.

Vill man investera i flera olika kryptovalutor bör man välja en marknadsplats eller kryptobörs med bra utbud. Trots allt är bitcoin bara en av flera kryptovalutor. Andra exempel är Ethereum och Litecoin. Nya kunder kan ibland ha tillgång till någon form av erbjudande. Det är bra för den som vill få en rivstart på sin kryptoresa. Allra viktigast är dock att handelsplatsen är användarvänlig. Designen ska vara lätt att förstå och det bör även finnas smidiga verktyg för att se kurshistorik och annan viktig information.

Hur man investerar i bitcoin

Vill du investera i bitcoin i Sverige handlar i princip allt om att välja en lämplig marknadsplats. Utbudet har ökat på senare år. Tidigare fanns bara ett fåtal alternativ, men nu kan man handla med bitcoin på massvis av olika sajter. Om det finns många användare och om marknadsplatsen funnits i många år är det ett tydligt tecken på att den föredras av andra bitcoin-handlare. För svenskar finns flera olika betalningsmetoder som kan användas för att köpa bitcoin. Det kan till exempel handla om kreditkort, swish och e-plånböcker. Att köpa bitcoin är egentligen inte annorlunda från vilken valutaväxling som helst.

bitcoin

En bitcoin har ett visst värde i svenska kronor eller andra valutor, beroende på hur bitcoin är värderade för tillfället. Man kan använda en bitcoin kalkylator innan man investerar för att säkerställa en bra växelkurs. När värdet på en enda bitcoin är mycket högt kanske man inte köper en hel bitcoin (BTC), utan bitcents (cBTC) eller millibits (mBTC). Bitcents är en hundradels bitcoin och millibits är en tusendels bitcoin. Om du gör små affärer med bitcoins är det vanliga att just mBTC används.

Att bara köpa på sig bitcoins är givetvis inte målet. Frågan brukar vara hur man investerar i bitcoin på bästa sätt. Nyckeln till att bli en skicklig investerare är att vara flexibel och anpassa sig när marknaden svänger. Det är till exempel inte svårt att spekulera i att värdet på en bitcoin går ner, så att man tjänar pengar om kursen tappar kraftigt mot andra valutor. Det finns också investerare i Sverige som tror så starkt på bitcoin att de köper som en långsiktig investering och har tänkt vänta flera år med att sälja. Andra hanterar bitcoin som kortsiktig aktiehandel där de försöker köpa när priset är lågt och sälja när priset är högt, kanske flera gånger i veckan.

Något annat som är viktigt när man investerar i bitcoin är vilka avgifter som finns. Kryptobörser har ofta någon liten avgift för att göra transaktioner. Det brukar fungera ungefär som courtage i aktiehandel. Inte sällan går det att få lägre avgifter för den som antingen investerar mycket pengar eller om man är väldigt aktiv med sina investeringar. Återigen lönar det sig att göra jämförelser. Man kan räkna på en månads eller ett helt års handel med bitcoin och se vad man har betalat i avgifter.